Senast ändrad: 2025-05-09 10:37
 

NATO Codification System (NCS)

För att möjliggöra ett effektivt samarbete mellan medlemsländerna har Nato infört ett gemensamt system för att identifiera och hantera materiel – NATO Codification System (NCS). Systemet bygger på särskilda standardiseringsavtal, så kallade Standardization Agreements (STANAGs), som säkerställer att alla länder inom kodifieringssamarbetet beskriver och identifierar förnödenheter på ett enhetligt sätt.

Inom NCS tilldelas varje förnödenhet ett unikt identifikationsnummer – NATO Stock Number (NSN). Det kan jämföras med ett personnummer, men för materiel. NSN gör det möjligt att entydigt identifiera en förnödenhet, oavsett språk eller nationell tillhörighet. Detta underlättar bland annat beställningar, lagerhållning, minskar risken för dubbelarbete samt förbättrar samverkan vid internationella insatser.

Att delta i NCS är obligatoriskt för alla Natoländer. Därtill finns ett antal så kallade sponsorländer, det vill säga nationer som inte är Nato-medlemmar men som ändå deltar i kodifieringssystemet genom särskilda avtal. NCS är därmed ett globalt system som sträcker sig bortom Natos medlemsstater.

Varje deltagande land har en särskild instans som ansvarar för kodifieringsverksamheten – ett så kallat National Codification Bureau (NCB). Ett NCB:s huvudsakliga uppgift är att:

  • samla in teknisk information om produkter
  • kontrollera och kvalitetssäkra informationen
  • tilldela NSN till artiklar där designägandet ligger inom landets gränser, enligt gemensamma regler.
  • Begära NSN från andra länder där designägandet ligger.

Utöver detta deltar NCB:erna i internationella arbetsgrupper och möten för att samordna och utveckla systemet. All kommunikation om tilldelning av NSN sker mellan respektive NCB. Det innebär att NCB Sverige alltid måste kontaktas vid önskemål om tilldelning av NSN för materiel.

Sammanfattningsvis: NATO Codification System gör det möjligt för olika länder att "tala samma språk" när det gäller materielhantering – något som är avgörande för en effektiv försvarsverksamhet och internationellt samarbete.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________


NATO-struktur förhållande till AC/135



Läs mer på den officiella hemsidan: NATO AC/135​​

För faktablad och en aktuell översikt av NCS medlemsländer, se: ​NATO AC​​/135>​​Publications>Printouts​​

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Vad är ett NSN?​​

Ett NATO Stock Number (NSN) är ett standardiserat identifikationsnummer som används för att klassificera och identifiera förnödenheter inom Nato och samarbetande nationer. Syftet är att säkerställa att samma förnödenhet känns igen och hanteras på samma sätt, oavsett användare, språk eller land.

NSN fyller en liknande funktion som svenska Förrådsbeteckningar (FBET).

NSN tilldelas utifrån följande grundprinciper:

  • Sverige ansvarar för att tilldela NSN till materiel där designägandet är svenskt – även om materielen inte är avsedd för svensk användning.
  • ​Principen är "One item – One number". Varje NSN är unikt och knutet till en specifik förnödenhet.

​​NSN består av 13 siffror, uppdelade i tre delar:

Exempel: 1005-13-123-4567

​​NATO Supply Classification Code (NSC) – första 4 siffrorna (1005): Anger artikelns övergripande kategori, grupp och klass (t.ex. verktyg, elektronik, fordon, ammunition).

​NATO Item Identification Number (NIIN) – de sista 9 siffrorna (13-123-4567​):

  • De första två siffrorna i NIIN visar registreringslandet (t.ex. 64 för Sverige, 00 eller 01 för USA).
  • ​De återstående sju siffrorna är ett löpnummer.​


För mer information om NSN: NATO AC/135

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


NCS i Sverige



Det ska vara lätt att göra rätt! FMV Logistik Verksamhetsstöd